
Experimenteren als tweede stap
Januari 2023.
Ik zoek online naar antwoorden. Het is zondag en ik maak voor het eerst beef jerky.
Ik ben recepten aan het bekijken. Om beef jerky te maken, heb je in ieder geval het volgende nodig:
- gesneden rundvlees
- marinade
- een oven
Vanaf dat moment is er eigenlijk geen consensus meer. Er bleven veel vragen over. Welk rundvlees moet ik gebruiken? Welk deel van het rundvlees? Hoe dik moet ik het snijden? Hoe lang moet het drogen? Welke marinade is het beste? En zo verder.
Ik hou van zekerheid. Die was er hier niet. Het moest experimenteel zijn. Ik moest gewoon ergens beginnen, het resultaat beoordelen en van daaruit verdergaan.
De eerste paar keer gebruikte ik een gewone oven. Daarna kocht ik een kleine voedseldroger. Ik ging naar tientallen slagers en probeerde verschillende soorten vlees. Ik begon stukken rundvlees te vergelijken op malsheid, vetgehalte en prijs. Ik experimenteerde met de marinaderecepten, voegde ingrediënten toe, verving ze en verwijderde ze. Ik mat de droogverhoudingen.
Bijna vanzelfsprekend begon ik door te experimenteren mijn eigen dataset te creëren. Omdat ik elke week beef jerky maakte, werd het mijn missie om de beste productiemethode en het beste recept voor beef jerky te vinden, met uitsluitend natuurlijke producten en lokaal Belgisch vlees. Gewoon voor de lol en als een uitdaging voor mezelf.
Ik ontdekte dat belgisch witblauw het beste vlees is voor gedroogd rundvlees, vanwege het lage vetgehalte en de natuurlijke malsheid. Ik ontdekte dat het gebruik van zuren in marinades de vezels van het vlees afbreekt, waardoor het malser wordt. Ik ontdekte dat de juiste dikte, naar mijn mening, 6 mm is. En nog veel meer dingen, meestal door vallen en opstaan.
Deze periode duurde 6 maanden.
Morgen deel ik meer.
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.